دسترسی به اختراعات اخیر و حتی قدیمی یکی از نیاز های جوامع علمی است. گوگل این بار با پاسخگویی به این نیاز، یک پلتفرم وسیع ارائه داده است. گوگل پتنت، یک موتور جستجوی پتنت است که توسط گوگل ارائه شده است. این موتور جستجو، امکان جستجوی پتنت ها را از بین بیش از 120 میلیون انتشارات از سرتاسر جهان فراهم می کند. بسیاری از منابع پایگاه هایی مثل google scholar نیز توسط گوگل پتنت پوشش داده می شوند. در ادامه به بررسی کامل این پلتفرم و روش دانلود از گوگل پتنت می پردازیم.
پتنت چیست؟
حق اختراع یا پتنت، به مخترع اجازه میدهد برای مدت معین (معمولاً ۲۰ سال) از فروش و هرگونه استفاده از اختراعش، ممانعت به عمل آورد. پتنت به مخترعان اجازه میدهد از ایدههای خود محافظت کنند و از فرصت های تجاری پتنت های خود مثل فروش یا مجوز بهره مند شوند. پتنتها برای مدت معین اعتبار دارند. در کل، پتنت یک ایده کاربردی برای رعایت حقوق مخترعان تلقی می شود.
گوگل پتنت چیست؟
گوگل پتنت (Google Patents) در سال ۲۰۰۶ تاسیس شده است و اختراعات ثبت شده (پتنت ها) را در اختیار کاربران قرار می دهد. آرشیو این پلتفرم اطلاعات اختراعات ثبت شده از سال 1764 تا کنون را در اختیار دارد. با جستجوی اطلاعات پتنت ها مانند کلیدواژهها، تاریخها یا شماره پتنت، می توانید به آن ها دسترسی داشته باشید. گوگل پتنت در حال گسترش یافته های علمی است و هدف آن، اشتراک گذاری ایده های جدید در دنیای علم است.
با وجود پلتفرم هایی مثل گوگل پتنت، دسترسی به اطلاعات علمی قدیمی و جدید تسهیل شده است. آشنایی با اختراعات ثبت شده، برای محققان، می تواند علم و دانش آن ها را به روز نگه داشته و به پیشرفت علم منجر شود. در جهت دسترسی به محتوای گوگل پتنت، روش استفاده و جستجو در آن را و همچنین راه های دانلود از گوگل پتنت را شرح می دهیم. با ادامه مطلب همراه باشید.
آموزش جستجو در گوگل پتنت
برای دسترسی داشتن به پتنت ها، ابتدا به وب سایت گوگل پتنت وارد شوید. همان طور که اشاره شد این پلتفرم یک آرشیو قوی از پتنت ها را در حوزه های مختلف پوشش می دهد. در ادامه، می توانید با جستجوی اطلاعات مربوط به پتنت مورد نظر، آن را جستجو کنید. کلیدواژه ها جزو اصلی ترین آیتم های پتمت ها هستند که برای جستجوی ساده استفاده می شوند. همچنین از طریق موتور جستجوی پیشرفته گوگل پتنت، فیلتر های مختلفی برای محدود تر کردن نتایج قرار داده شده اند.
این فیلتر ها در زمینه نوع پتنت، امکان فیلتر اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری قرار داده شده اند. همچنین تاریخ ثبت، کشور و وضعیت پتنت نیز قابل انتخاب است. دستهبندیهای موضوعی پتنت ها را نیز می توان در نتایج جستجو فیلتر نمود. آیتمی که با فلش نشان داده شده، “جستجوی پیشرفته” وب سایت است. می توان از جستجوی پیشرفته در جهت محدود کردن نتایج جستجو بهره گرفت. جستحوی پیشرفته نتیجه دقیق تری از جستجو را ارائه می دهد. اگر به تعدادی مقاله یا مقالاتی با تفکیک و موضوعات مختلف نیاز پیدا کنید، می توانید از جستجوی پیشرفته استفاده کنید.
در صفحه نتایج جستجو، با کلیک بر روی نتیجه مورد نظر، اطلاعاتی از پتنت مثل شناسه منحصر به فرد هر پتنت، توضیح مختصر درباره عملکرد اختراع، تاریخ ثبت، مخترع نمایان خواهد شد. تصاویر مربوط به اختراعات و وضعیت پتنت شامل فعال، منقضی یا لغو شده نیز در همین صفحه قابل دسترسی اند. یک نمونه از پتنت های ثبت اختراع در حوزه جراحی با سرچ کلیدواژه:
بعد از انتخاب هر کدام از پتنت ها، به اطلاعات و محتوای آن دسترسی خواهید داشت. برای دسترسی به مقاله از طریق فیلینکو، اطلاعات مقاله و پتنت را در آرشیو فیلینکو جستجو کنید تا برای دانلود از گوگل پتنت در دسترس شما قرار گیرد.
فیلترهای جستجو گوگل پتنت
در گوگل پتنت (Google Patents)، میتوانید از فیلترهای مختلفی برای جستجوی پتنتها استفاده کنید. این فیلترها به شما کمک میکنند تا نتایج جستجوی خود را دقیقتر و مرتبطتر کنید. در زیر فیلترهای اصلی و مفید برای گوگل پتنت آورده شده است.
- تاریخ ثبت پتنت: محدوده تاریخ (درجه بندی بر اساس تاریخ ثبت یا تاریخ اولویت)
- نوع پتنت: پتنتهای اعطایی، درخواستهای پتنت و پتنتهای باز (Patent, Application, Granted)
- وضعیت پتنت: پتنتهای فعال (Active)، منقضی شده (Expired) و پتنتهای در حال بررسی (Pending)
- کشور: جستجو بر اساس کشور یا ناحیه خاص (مانند ایالات متحده، اروپا و غیره)
- ردهبندی بینالمللی (IPC): جستجو پتنت بر اساس کدهای بینالمللی طبقهبندی (International Patent Classification)
- مخترع: جستجو بر اساس نام مخترع
- صاحب پتنت: جستجو بر اساس نام صاحب پتنت یا خالق آن
- کلمات کلیدی: وارد کردن کلمات کلیدی خاص در عنوان یا توضیحات پتنت و محدود کردن جستجو به این کلمات.
- استنادات: پتنتهایی که به پتنتهای خاصی ارجاع دادهاند یا دیگر پتنت ها به آنها استناد داده اند.
- شناسه ملی پتنت: جستجو بر اساس شناسه خاص ملی برای پتنتها
برای استفاده بهینه از این فیلترها، میتوانید در کادر جستجو در گوگل پتنت، عبارتها و گزینههای مورد نظر خود را وارد کنید و فیلترهای مختلف را اعمال کنید. با ترکیب این فیلترها میتوانید به نتایج دقیقتری دست پیدا کنید.
دانلود از گوگل پتنت
جستجو در پایگاه گوگل پتنت، به صورت رایگان امکان پذیر است. همچنین بسیاری از پتنت های آن به صورت رایگان قابل دانلود و استفاده اند. در بالای صفحه، معمولاً گزینهای برای Download PDF وجود دارد. بر روی آن کلیک کنید تا فایل پتنت روی دستگاه شما دانلود شود.
یک نمونه از اطلاعات یک پتنت در حوزه ابزار جراحی و آیتم دانلود آن در با فلش نشان داده شده است. کادر آبی رنگ مربوط به اطلاعات و کد شناسایی پتنت است که برای جستجوی آن در پلتفرم های مختلف کاربرد دارد.
با پایین تر کشیدن صفحه، امکان مطالعه مقاله در همین صفحه وجود دارد. در نهایت، یکیدیگر از ویژگی های مهم گوگل پتنت این است که به citation مقاله در انتهای صفحه اشاره کرده است. این موضوع برای پایش اعتبار پتنت ها و مقالات جزو مسائل مهم به شمار می رود و جایگاه مقاله را با تعداد citation ها نشان می دهد.
برخی پتنت ها نیز به صورت رایگان در دسترس نیستند و نیاز به خرید دارند. در هر دو حالت، شما می توانید از خدمات دانلود از گوگل پتنت از طریق فیلینکو بهره مند شوید. مقاله مورد نظر خود را از طریق موتور جستجو پیدا کرده و به وسیله اطلاعات آن مانند عنوان، چکیده، نویسنده و کد DOI مقاله، از طریق فیلینکو به آن دسترسی یابید. کافیست اطلاعات مقاله را در آرشیو فیلینکو جستجو کنید تا برای دانلود مقاله در دسترس شما قرار گیرد. اگر محتوا مورد نظر شما در آرشیو فیلینکو موجود نبود، به کارشناسان فیلینکو اطلاع دهید تا در اسرع وقت در اختیار شما قرار گیرد.
جمع بندی
یکی از نشانه های پویایی علم در یک جامعه علمی ، افزایش میزان پژوهش ها و اختراعات آن است. چنین موضوعی، به پیشرفت علم در جهان منجر خواهد شد. و اما نقش مهم پلتفرم هایی مثل گوگل پتنت در گسترش ایده ها و اختراعات بر کسی پوشیده نیست. در این میان، آگاهی از نحوه استفاده از چنین پلتفرم هایی می تواند به دغدغه محققان تبدیل شود. فیلینکو این امکان را برای مخاطبان و محققان فراهم کرده است تا بتوانند از جنین پلتفرم هایی بهره مند شوند و به دانلود مقاله بپردازند. کافیست اطلاعات مقاله را در آرشیو فیلینکو جستجو کنید تا برای دانلود مقاله از گوگل پتنت در دسترس شما قرار گیرد.