نکات مهم جستجوی مقاله در پایگاه داده

انتشار: 29 آبان 1403
به روز رسانی: 29 آبان 1403
آموزش جستجوی مقاله در پایگاه داده

جستجوی مقاله در پایگاه داده می‌تواند تا حدودی پیچیده باشد، اما با دانستن ترفند ها و نکات خاص برای جستجو، می توان به طور دقیق به مقاله مورد نظر دسترسی پیدا کرد و به دانلود مقاله پرداخت. در ادامه به نکات مهم جستجوی مقاله در پایگاه‌ داده می پردازیم.

معرفی پایگاه های داده معتبر

امروزه پایگاه های داده متنوعی برای ارائه یافته های علمی و پژوهشی، مشغول به فعالیت هستند. محققان از هر رشته ای، می توانند از منابع و مقالات این پایگاه ها استفاده کنند. از مهم ترین پایگاه ها، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • Google Scholar
  • PubMed
  • PubMed Central (PMC)
  • Scopus
  • Web of Science
  • IEEE Xplore
  • JSTOR
  • ScienceDirect
  • SpringerLink
  • ACM Digital Library
  • ERIC (Education Resources Information Center)
  • arXiv

هر کدام از این پایگاه ها، با ارائه محتوای علمی و پژوهشی در زمینه رشته های مختلف، می توانند کاربردی باشند.با توجه به رشته و موضوع، می توان از هر کدام آن ها که مناسب تر است استفاده کرد. این موضوع، روی کیفیت و سرعت یافتن و جستجوی مقاله بسیار موثر خواهد بود. بسته به حوزه تحقیقاتی خود، انتخاب پایگاه داده مناسب می‌تواند تأثیر زیادی بر کیفیت و سرعت جستجوهای شما داشته باشد.

انواع جستجو در پایگاه داده

انواع جستجوی مقاله در پایگاه داده

پایگاه های داده، با فراهم کردن امکانات مربوط به جستجو، به کاربران این امکان را می دهند که مقالات خود را به صورت دقیق تری جستجو کنند. می توانید با استفاده از موارد زیر، به جستجو بپردازید:

جستجو با استفاده از DOI

کد DOI مقاله، شناسنامه ی هر مقاله است که به طور اختصاصی برای مقاله تعریف می شود. با جستجوی این کد، به طور مستقیم به مقاله دسترسی پیدا خواهید کرد.

جستجو با استفاده از نام نویسندگان

اگر به دنبال مقالات نویسنده خاص یا مجله خاصی می گردید، می توانید با وارد کردن نام آن، تمامی موارد مربوطه را در هر پایگاهی که مد نظرتان است پیدا کنید. بعد از جستجو می توانید برای دسته بندی نتایج جستجو، از فیلتر های مختلف دیگری که معمولا در advanced search تعبیه شده اند نیز استفاده کنید.

جستجوی مقاله با استفاده از ویژگی های مقاله

همچنین می توانید با استفاده از ویژگی هایی مثل impact factor، citation و مواردی که مربوط به کیفیت و داوری مقالات است، به جستجو بپردازید. با استفاده از این مورد، مقالات با کیفیت بالا قابل دسترسی اند. همچنین می توانید از citation network استفاده کنید تا مقالات پر استناد را در پایگاه هایی مثل اسکوپوس و google scholar و… پیدا کنید. می توانید از منابعی که استناد دهی شده اند، استفاده کنید تا مطالب گسترده تری را در اختیار داشته باشید.

جستجو در نوع مقالات

می توانید اعلام کنید چه نوعی از مقالات مد نظرتان است. برای مثال مقالات مروری به طور یکجا برای یک موضوع کلی موجود هستند و کاربر را از پیشرفت های به روز پژوهشی آگاه می کنند. با فیلتر مقالات مروری، یا هر مقاله دیگر، می توانید به آن ها دسترسی داشته باشید.

جستجوی موارد مشابه یک مقاله

در صورتی که نمونه مقاله های مشابه یک مقاله خاص مد نظرتان است، می توانید در صفحه جستجو دنبال آیتم های مربوط یا related بگردید.

روش هایی که اشاره شد، یک دید کلی برای سرعت بخشیدن به فعالیت ها و بهبود تجربه کاربر از جستجو را فراهم می کند. چنین ابزار هایی در همه ی پایگاه های داده موجود هستند. در ادامه، نکات ریز و اختصاصی، در عین حال مهم را توضیح می دهیم.

نکات جستجوی مقاله در پایگاه داده

نکات جستجوی مقاله در پایگاه داده

توجه به نکات مهم جستجوی مقاله در پایگاه داده، می تواند از هدر رفت زمان و انرژی شما برای پیدا کردن مقاله یا منبع مورد نظرتان از این آرشیو وسیع، جلوگیری کند. پس ابتدا باید پایگاه مناسب برای حوزه تحقیقاتی خود را پیدا کنید، سپس از طریق ترفند ها و نکات جستجوی مقاله در پایگاه داده، جستجو کنید. برای تمامی این ها، در اکثر پایگاه ها، دو روش جستجوی مقاله موجود است.

یک موتور جستجوی ساده یا پیشرفته و یا هردو بطور همزمان وجود دارند. ما در این مقاله قصد داریم به تمامی موارد مهم اشاره کنیم تا با استفاده از نکات مهم جستجوی مقاله در پایگاه داده، موتور های جستجو نتایج دقیق تری ارائه دهند.

استفاده از کلید واژه ها برای جستجوی مقاله

ساده ترین و اولیه ترین راه برای جستجوی مقاله است، اما ممکن است نتایج دقیقی تحویل ندهد. با استفاده از فیلتر های مختلف می توانید نتایج جستجو را محدود کنید.

استفاده از عملگرهای بولی

کلمات “AND” ، “OR”،”NOT”، پرانتز()، کوتیشن مارک” ..” ، ” * ” برای جستجویی دقیق تر استفاده می شوند. دقت کنید کلمات AND و OR و NOT باید بین کلمات کلیدی با حروف بزرگ انگلیسی نوشته شوند. در ادامه به معرفی این کلمات می پردازیم.

  • AND: برای ترکیب دو کلمه کلیدی به کار می رود. برای مثال اگر بخواهیم موتور جستجو نتایجی را نشان دهد که هردو کلمه فرضی ” آ ” و “ب” را داشته باشد، بین شان AND قرار می دهیم. مثال: agriculture AND climate. در این حالت تمام مقالات و منابعی که دارای هر دو کلمه باشد، نمایش داده خواهد شد.
  • OR: برای این که نتایج دارای حداقل یکی از کلمات کلیدی که وارد می کنیم، باشد، از این عملگر بین کلمات استفاده می کنیم. مثال:Climate OR agriculture. در این حالت، تمامی مقالاتی که حداقل دارای یکی از کلمات climate و agriculture باشند، نمایش داده خواهند شد.
  • NOT: زمانی از این عملگر استفاده می کنیم که بر فرض بخواهیم کلمه “آ” در نتایج موجود باشد ولی کلمه “ب” موجود نباشد. مثال: Climate NOT agriculture. در این حالت، تمام مقالاتی که دارای کلمه climate هستند و فاقد کلمه agriculture هستند، نمایش داده خواهند شد.
  • پرانتز(): می تواند ترکیب های پیچیده تری از AND، OR، NOT بسازد. مثال: Humid AND (Climate OR agriculture). تمامی مقالاتی که humid و یکی از کلمات climate یا agriculture را با هم دارند، نمایش داده خواهند شد.
  • کوتیشن مارک یا نقل قول “…” : برای جستجوی عبارات خاص به کار می رود. مثال: “humid climate”. تمامی مواردی که دارای عبارت فوق باشند، (کلمات و فاصله ها عینا و دقیق) نشان داده خواهند شد.
  • ستاره ” * ” : برای اضافه کردن انواع پسوند ها به نتایج جستجو استفاده می شود. مثال: Intellig*. تمامی نتایج جستجو شامل کلمات intelligence ،intelligent و… خواهند بود.

استفاده از عملگر های بولی باعث می شود نتایج جستجو دقیق تر باشد و بتوانید مقالات مد نظر خود را با آدرس دقیق و به سرعت پیدا کنید. این عملگر ها نتایج جستجو را مرتبط تر به موضوع شما و داده های اضافی و پرت را حذف خواهد کرد.

استفاده از فیلترهای جستجوی مقاله

می توانید پس از جستجو یا حین جستجو، از فیلتر ها استفاده کنید. فیلتر ها بر اساس تاریخ، نام نویسنده، مجله، دسترسی آزاد بودن و دیگر ویژگی های مقالات فعالیت می کنند. این آیتم نیز می تواند نتایج جستجوی شما را دقیق تر و نزدیک تر به آن چه می خواهید تحویل دهد.

استفاده از جستجوی پیشرفته

جستجوی پیشرفته نیز با فیلتر های متلف نتایج جستجو را دقیق تر می کند. این مورد در اغلب پایگاه ها کنار نوار جستجوی ساده دیده می شود. می توانید با وارد کردن ویژگی های مقاله یا منابع مد نظرتان، نزدیک ترین نتایج به آن را بیابید.

سخن پایانی

جستجو و یافتن محتوا های علمی در پایگاه های وسیع بدون وجود برخی امکانات سایت ها و برخی ترفند ها، نا کارآمد خواهد بود. نکات مهم جستجوی مقاله در پایگاه داده مواردی آسان و کاربردی هستند که استفاده از آن ها به فعالیت های پژوهشی سرعت و دقت می بخشد. امیدواریم این آموزش درباره نکات جستجوی مقاله در پایگاه داده از وبسایت فیلینکو برای شما مفید باشد.

نظرات
نظری ثبت نشده است.
دیدگاهتان را بنویسید
برای ارسال نظر ابتدا وارد شوید.
نوشته های مرتبط با این مقاله

آنچه در این مقاله می خوانید

ثبت درخواست رایگان

جهت ثبت درخواست می بایست ابتدا وارد شوید